De Lektocht als hoogtepunt van het jaar - Culemborgse Reddingsbrigade

De Lektocht als hoogtepunt van het jaar

De jaarlijkse Lektocht is niet alleen een evenement waar de deelnemers van deze zwemwedstrijd naar uit kijken. Ook voor de Culemborgse reddingsbrigade is de zwemklassieker het hoogtepunt van het jaar. Zij zorgen ervoor dat er tijdens de wedstrijd niets mis gaat.

“De Lektocht is een van de grootste evenementen waar wij als Culemborgse reddingsbrigade bij aanwezig zijn”, vertelt Rob van Munster, coördinator van de brigade. “Het is een dag waar we naar uit kijken; het is voor ons het hoogtepunt van het seizoen.”

Afgelopen zondag stond de achttiende Lektocht op het programma. Ruim 140 deelnemers deden mee aan de 6 kilometer wedstrijd en zwommen van Beusichem naar Culemborg. Nog eens ruim honderd zwemliefhebbers schreven zich in voor de 2 kilometer wedstrijd en de prestatietocht. Tijdens de Lektocht kreeg de Culemborgse reddingsbrigade hulp van brigades uit heel het land. Er waren vooral helpende handen uit omliggende plaatsen als Den Bosch, Nijmegen en Tiel.

Tijdens de zwemwedstrijd hield de brigade een oogje in het zeil en zorgde ervoor dat er niets mis ging. “Wij bewaken de veiligheid. Daarnaast halen wij zwemmers die bijvoorbeeld kramp hebben, onderkoeld zijn of vanwege een andere reden niet meer verder kunnen zwemmen, uit het water. Ook als het ineens slecht weer wordt, zorgen wij ervoor dat de deelnemers snel veilig op de kant staan.”

Van Munster zit al 47 jaar bij de reddingsbrigade. Als klein ventje meldde hij zich aan en ging na een aantal jaar aan de slag als instructeur. Al gauw werd hij bestuurslid en werkte zich uiteindelijk op naar officier van dienst. “Werken bij de brigade is gewoon heel erg leuk. Ik hou ervan om bezig te zijn met veiligheid en daarnaast is het fantastisch om met een hele grote groep mensen zo’n grote klus als vandaag te klaren.”

Debby Hol zit ook al vanaf jongs af aan bij de brigade. Als kind leerde ze er reddingszwemmen en nu geeft ze zelf les aan kinderen. “Ik zit in het onderwijs en vind het leuk om informatie over te brengen. Ik leer de kinderen allereerst zelf goed zwemmen en geef ze daarna les in hoe ze anderen kunnen redden. Daarnaast ben ik ook lid van het alarmteam en dat houdt in dat je bij calamiteiten wordt opgeroepen om bijvoorbeeld drenkelingen uit het water te halen of mee helpt zoeken naar vermiste personen.”

De reddingsbrigade heeft nog volop ruimte voor nieuwe leden. “De enige vereiste is dat je een A-diploma op zak hebt en van zwemmen houdt.”

Door Rianne Beukelman

De Culemborgse reddingsbrigade bewaakt samen met brigades uit het hele land de veiligheid tijdens de jaarlijkse Lektocht. Fotograaf: Rianne Beukelman
De Culemborgse reddingsbrigade bewaakt samen met brigades uit het hele land de veiligheid tijdens de jaarlijkse Lektocht. Fotograaf: Rianne Beukelman

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.