Culemborgse Reddingsbrigade 90 jaar! - Culemborgse Reddingsbrigade

Culemborgse Reddingsbrigade 90 jaar!

Op 27 augustus 1927 werd onze vereniging opgericht. Vandaag dus precies 90 jaar geleden. Dat is een hele tijd.

Een klein stukje geschiedenis:
De Culemborgse Reddingsbrigade is de oudste zwemvereniging van Culemborg.
De eerste lessen werden destijds gegeven in het “zwembad” in de Lek. Helaas hebben we geen leden meer die zich dit kunnen herinneren. Kinderen en volwassenen kregen les op het gebied van zwemvaardigheid en redding.
Naderhand ging de reddingsbrigade zwemmen in de Welborn (thans Parc Beaugarde). De reddingsbrigade oefende daar met auto’s die speciaal geprepareerd waren om “auto te water” mee te oefenen. reddingsklossen die in die tijd zijn aangeschaft gebruiken wij nog altijd tijdens onze huidige lessen.

Vanaf eind jaren 70 verhuisde we met onze lessen naar Zwembad de Meer. Zoals bekend zwemmen we vanaf begin vorig jaar in zwembad De Waterlinie.

In 1993 kregen we een clubhuis aan de Steenovenlaan. Dat staat er nog steeds en wordt gebruikt voor theorielessen en oefeningen voor onze alarmploeg.
Rond dezelfde tijd kregen wij ook een leenvlet om bij hoogwater en overstromingen op te treden. Een taak die wij nog steeds vervullen indien nodig. Onze reddingsbrigade is in 1993 en 1995 ingezet tijdens hoog water in Limburg, Brabant en Gelderland.

In 1995 kochten wij onze eigen eerste snelle boot. Een QuickSilver met een 20pk Mercury buitenboordmotor. Deze boot was voornamelijk bedoeld voor bewakingen.

In december 1998 kregen een aantal leden van ons een pager/alarmontvanger van de brandweer. Vanaf toen waren wij met onze vlet inzetbaar indien tijdens een klein incident een boot nodig was (2de lijn). Niet veel later kregen we de functie om de duikers van de brandweer te ondersteunen met onze snelle boot. Inmiddels was dat een Vallaint 450 heavy duty met een 50pk Evinrude.
In 2001 kochten we ons eerste trekkend voertuig. Dit was een Mitsubishi Pajero een voormalige dienstauto van brandweer Barneveld. Speciaal voor ons oranje gemaakt met blauw/gele striping.

Thans bestaat ons materieel uit een Mulder en Rijker vlet, een rescue 3 en maken wij dankbaar gebruik van een Mitsubishi Outlander van de brandweer. Naast het verlenen van diensten met de boot is de alarmploeg van de reddingsbrigade het oppervlaktereddingsteam van de brandweer in de gemeente Culemborg en directe omgeving. De alarmploeg wordt ook ingezet bij grote incidenten van de brandweer voor logistiek/verzorging.

Tevens bewaken wij evenementen op en rond het water zoals toevallig vandaag Lekker in de drek.

Heb je interesse in ons vak? Houd onze pagina in de gaten. Binnenkort komen wij met een aantrekkelijke actie voor nieuwe leden!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.